Outplacement – wat houdt het eigenlijk in?

Het verliezen van uw baan is nooit prettig. Gelukkig is het mogelijk om hulp te krijgen bij het vinden van een nieuwe baan. Dit is dan ook gelijk waar outplacement zijn intrede zal maken. Aangezien nog  niet iedereen bekend is de betekenis van outplacement hebben we de belangrijkste informatie in dit artikel voor u op een rijtje gezet. Door dit goed door te nemen komt u niet meer voor verrassingen te staan. 

De betekenis van outplacement

Outplacement is een begrip wat ziet op ondersteuning bij het vinden van een nieuwe baan. Diensten binnen de outplacement lopen vrij sterk uiteen. Zo kunt u hulp krijgen bij een CV-beoordeling, advies inwinnen voor het vinden van een nieuw baantje of een training volgen voor een succesvolle sollicitatie. Dit is echter nog lang niet alles. Bijkomende diensten die ook onder outplacement vallen zijn onder andere de volgende:

  • Hulp bij psychologische problemen na stressvol ontslag
  • Hulp bij het opzetten van een LinkedIn pagina
  • Ondersteuning op het gebied van netwerken
  • Adviezen omtrent het vinden van vacatures

Outplacement is er met name voor de werknemers die door hun ontslag echt van hun stuk zijn gebracht. Vaak zijn dit de mensen die het ontslag niet aan hebben zien komen, bijvoorbeeld in het geval van een gedwongen ontslagronde bij tegenvallende bedrijfsresultaten. Door middel van de juiste ondersteuning wordt er geprobeerd om deze persoon in kwestie er weer bovenop te krijgen. Veel medewerkers die gebruik kunnen maken van outplacement ondervinden minder last van het ontslag en komen sneller bij een nieuwe functie terecht.

Kiest u ook voor outplacement?

Indien u zelf ontslagen bent is het verstandig om eens navraag te doen of er outplacement diensten mogelijk zijn binnen uw bedrijf. Door gebruik te maken van deze diensten kunt u het ontslag makkelijker achter u laten. Mocht u zelf werkgever zijn en nog geen outplacement hebben geïmplementeerd dan raden wij u echt aan om hier verandering in te brengen. Het brengt namelijk niet alleen voordelen met zich mee voor de medewerkers zelf, ook uw bedrijf kan profijt ondervinden aan de juiste vorm van outplacement.

Outplacement nieuws

Hoe haalt u als medewerker alles uit outplacement

Indien u uw baan verloren hebt dan is outplacement dé manier om u door deze lastige periode heen te helpen. Door middel van outplacement is het mogelijk om sneller uit te komen bij een nieuwe uitdaging, dit maakt de klap van het ontslag net even wat minder zwaar dan voorheen. Mocht u zelf graag gebruik willen maken dan zijn dit de belangrijkste tips die u in het achterhoofd zou moeten houden. Door hieraan te denken weet u zeker dat u alles uit outplacement weet te halen.

  • Doe alsof u er zelf voor hebt betaald – ondanks dat het bedrijf de outplacement in veel gevallen zelf zal betalen is het verstandig om net te doen alsof u er zelf voorheeft betaalt. Dit zorgt er namelijk voor dat u het serieus neemt en dat u ook echt gebruik weet te maken van de diensten die er aan worden geboden. Alleen door het serieus te nemen is het mogelijk om de voordelen van outplacement optimaal te benutten.
  • Houd contact met je privécoach – beschouw uw coach echt als een vertrouwde vriend die er is om u te helpen vooruit te kijken. Uw coach kan u helpen met talloze verschillende zaken. Van het schrijven van uw cv en sollicitatiebrief tot het onderhandelen over het toekomstige salaris, outplacement bevat heel veel verschillende taken. Veel mensen kiezen ervoor om jarenlang contact te houden met hun coach. Hoe beter de band is met de coach, hoe meer je uit outplacement kunt halen.
  • Maak gebruik van groessessies – zelf kennismaken met mensen die zich in een vergelijkbare situatie bevinden is zowel leuk als leerzaam. Sommige vormen van outplacement bieden u de mogelijkheid om toe te treden tot een klein groepje. U krijgt de kans om uw situatie aan de hele groep voor te stellen, vervolgens kan iedereen u helpen bij wat u zoekt.

Indien u wel wat hulp kunt gebruiken bij het vinden van een nieuwe baan dan is het echt verstandig om gebruik te maken van outplacement specifiek voor hoger opgeleiden indien deze worden aangeboden door uw werkgever. Door de juiste ondersteuning kunt u met een frisse blik naar de toekomst kijken.

Tips voor het implementeren van outplacement binnen uw bedrijf

Er zijn nog altijd bedrijven die geen vorm van outplacement beschikbaar hebben binnen het bedrijf. Door de vele voordelen van outplacement is het van belang dat hier zo snel mogelijk verandering in komt. Nu vragen veel ondernemers af hoe zij outplacement moeten implementeren binnen het bedrijf. In dit artikel hebben we dé beste tips voor de juiste implementatie voor jou op een rijtje gezet:

  • Zet de belangen van medewerkers op de voorgrond – het belangrijkste voor de succesvolle implementatie van outplacement is dat u de belangen van de medewerker altijd op de voorgrond moet zetten. Ondanks het feit dat outplacement kosten met zich meebrengt weet het ook veel voordelen te bieden voor zowel de medewerkers als voor de onderneming. De medewerkers vinden sneller een baan en ondervinden minder last na afloop van het ontslag. Door u bewust te zijn van deze voordelen weet u waarom outplacement zo belangrijk is voor uw bedrijf en voor de mensen binnen het bedrijf.
  • Kies voor de juiste outplacement aanbieder – als het aankomt op outplacement diensten zijn er veel verschillende aanbieders te vinden die uw bedrijf van de nodige ondersteuning kunnen voorzien. Het is van cruciaal belang dat u goed onderzoek doet naar de aanbieder die u kiest. U wilt er immers wel zeker van zijn dat de aanbieder de juiste kwaliteit service weet te leveren. Door de verhalen van voorgaande klanten te lezen is het mogelijk om een beter beeld te krijgen over de aanbieder die u op dat moment voor u heeft.
  • Vertel de medewerkers over de opties – het is als laatste noodzakelijk dat u de beschikbare diensten binnen de outplacement bespreekbaar maakt binnen het bedrijf. Als werkgever is het aan u om meer te vertellen over de beschikbare opties die open liggen voor de medewerkers. Vertel na afloop van het ontslag wat de medewerker kan doen en waarom outplacement juist zo belangrijk is om aan te grijpen. Alleen door open te zijn en de juiste uitleg te geven is het mogelijk om uw medewerkers optimaal gebruik te laten maken van outplacement.