Nu nog teveel, maar straks te weinig hoog opgeleiden op de arbeidsmarkt

Ontwikkeling arbeidsmarkt voor hoog opgeleiden

Nu de eerste tekenen van een economisch herstel zichtbaar worden wordt het probleem van voor de crisis weer actueel: een arbeidsmarkt met een tekort aan hoog opgeleiden. De verwachting is dat de kentering eind dit jaar al zal inzetten en dat daarna langzaam het tekort aan hoger opgeleiden zal toenemen. Een van de voornaamste oorzaken is de toenemende vergrijzing van de beroepsbevolking en specifiek van de hoger opgeleide beroepsbevolking. Daarnaast neemt de vraag om goede hoogopgeleiden arbeidskrachten juist toe. Als gevolg hiervan zal de positie van de hoogopgeleide werknemer op de arbeidsmarkt sterker worden. Zeker nu hoog opgeleide werknemers minder tevreden met hun huidige baan blijken te zijn zal de mobiliteit op de arbeidsmarkt de komende tijd toenemen.

Rol van outplacementbureaus op huidige arbeidsmarkt

Outplacementbureaus zoals CareerSolution kunnen hier een nuttige bijdrage aan leveren door de hoog opgeleide werkzoekende te adviseren over een passend en logisch loopbaanvervolg.
Ook zullen organisaties meer moeten gaan inspelen op de wensen van hoger opgeleiden. Dit zouden ze kunnen doen door bijvoorbeeld beter in te spelen op de wensen met betrekking tot persoonlijke ontwikkeling in de carrière. Daarnaast zou het zogenaamde “ nieuwe werken” waarbij flexibel met plaats en tijd omgegaan wordt een positieve bijdrage kunnen leveren.

Deze website maakt gebruik van functionele en statistieken cookies voor het optimaal functioneren van deze site. Door gebruik te maken van deze website, stemt u hiermee in.