Hoger opgeleiden hebben minder vaak psychische klachten dan lager opgeleiden

DEN HAAG – Psychische klachten komen vooral voor bij vrouwen, ouderen en laagopgeleiden. Oudere vrouwen hebben het vaakst last van dergelijke problemen. Dat blijkt uit gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Tussen 2001 en 2009 kampte gemiddeld 14 procent van de volwassen Nederlanders met psychische klachten. Getrouwde mensen hebben er minder last van dan mensen zonder partner en mannen minder dan vrouwen. Gemiddeld had een op de zes vrouwen klachten tegen een op de tien mannen, volgens de gegevens van het CBS.

Mensen boven de 75 hebben het vaakst psychische problemen, gevolgd door de leeftijdscategorie van 45 tot 55 jaar. Jongeren tot 25 jaar hebben de minste klachten.

Het verschil tussen laag- en hoogopgeleiden is fors. Van de mensen met een hbo- of universitaire opleiding kampte in de gemeten periode gemiddeld 9,7 procent met psychische problemen tegen bijna 24 procent van de mensen die alleen het basisonderwijs hebben gevolgd. (ANP)

Deze website maakt gebruik van functionele en statistieken cookies voor het optimaal functioneren van deze site. Door gebruik te maken van deze website, stemt u hiermee in.