Ouderen vaak gevoeliger voor bore-out

Met name oudere werknemers hebben een grotere kans op een zogenoemde bore-out (ziek worden van verveling) als werkgevers de signalen van deze aandoening niet op tijd in de gaten krijgen.

Uit Zwitsers onderzoek bleek eerder al dat 15 procent van het kantoorpersoneel zich verveelt en pretendeert het druk te hebben. Dergelijk gedrag kan leiden tot serieuze stressklachten zoals depressiviteit. Een bore-out kenmerkt zich onder meer door vermoeidheid, irritatie en lusteloosheid. Vaak zijn deze medewerkers zich niet bewust van het feit dat ze een stressziekte hebben.

De twee stressziekten bore-out en burn-out hebben veel gemeen. Vaak wordt een bore-out in eerste instantie dan ook vaak verward met burn-out en is in de meeste gevallen een psycholoog nodig om de juiste diagnose te stellen.
Ziek worden van verveling is in deze maatschappij nog steeds een taboe, zeker in tijden waarin drukte en stress bijna statussymbolen zijn en werknemers niet de suggestie willen wekken dat ze de kantjes er vanaf lopen.
Werkgevers. Heeft u last van een burn out en komt u in aanmerking voor een reintegratie tweede spoor traject? Bij CareerSolution bent u in goede handen.

Werknemers die lang in dienst zijn, raken lusteloos wanneer zij geen vooruitzichten meer krijgen.
De afgelopen jaren werd regelmatig onderzoek gedaan naar bore-out. Daaruit blijkt onder meer dat werknemers die een bore-out hebben diverse trucs hebben bedacht waarmee zij hun verveling verhullen.
Zo leggen medewerkers met een bore-out druk op zeer eenvoudige projecten of leggen zij onnodige druk bij collega’s. Ook kunnen ze vaak in de weer zijn met veel verschillende computerschermen en to do-lijstjes om drukte te suggereren.
Door het toepassen van dergelijke trucs lijkt het alsof een medewerker continue bezig is terwijl hij zich in werkelijkheid verveelt en veel te weinig te doen heeft.
Ook komt het voor dat deze medewerkers uit verveling overmatig gaan roddelen, collega’s gaan pesten of een zondebok zoeken om hun eigen verveling te verbloemen. Door het geroddel ontstaan vervolgens vaak conflicten met als gevolg ziekteverzuim en eventuele verwijzing naar een psycholoog.

Deze website maakt gebruik van functionele en statistieken cookies voor het optimaal functioneren van deze site. Door gebruik te maken van deze website, stemt u hiermee in.