Outplacement traject

Op deze pagina treft u meer informatie over de outplacement trajecten die CareerSolution verzorgt.

Maatwerk en individuele outplacement coaching

Het succes van een outplacement traject hangt af met de mate waarin het outplacement is afgestemd op het arbeidsmarktprofiel van de kandidaat. Omdat CareerSolution outplacement trajecten verzorgt specifiek voor hoger opgeleiden kan elke kandidaat rekenen op een passend en succesvol outplacement traject.

Als u belt naar 

085 885 143 staan wij u graag te woord en maken wij eventueel een afspraak voor een kennismaking op een van onze 14 locaties.


Meer informatie over ons outplacement traject:

Elk outplacement traject bij CareerSolution is maatwerk. Bij de start van een traject worden de carrière wensen geïnventariseerd en wordt er onderzocht of er eventuele loopbaan knelpunten zijn. Op basis hiervan wordt vervolgens een outplacement traject plan opgesteld met daarin alle onderdelen die een outplacement traject succesvol kunnen maken. Wilt u ook kennismaken met een van onze ervaren coaches? Neem contact op voor het maken van een vrijblijvende afspraak.

 Nadat er afstemming is over de wensen van het outplacement kan het traject direct worden gestart. De invulling van de onderdelen zal volledig afgestemd worden op de specifieke situatie van de kandidaat.

Om u wat meer informatie te geven hoe een mogelijk outplacement traject eruit kan zien treft u hieronder een beschrijving van de onderdelen die in een outplacement traject aan de orde kunnen komen:

  • Individuele loopbaancoaching

Indien nodig zal begonnen worden met het verwerken van de eventuele teleurstelling van het ontslag. Vervolgens zullen alle loopbaan gerelateerde zaken aan de orde komen die de kans op het vinden van een passende baan vergroten. Dat kan bijvoorbeeld door middel van zelfanalyse en begeleiding bij een persoonlijk ontwikkelingsproces. Kandidaat wordt verder ondersteund bij het inzicht krijgen in en bewust worden van kernkwaliteiten, valkuilen en van zijn of haar competenties en (werk)waarden. Elk kandidaat kan uiteraard ook rekenen op adequate ondersteuning bij het succesvol benaderen van de arbeidsmarkt.

Coach en kandidaat zullen buiten de reguliere gesprekken ook regelmatig contact hebben via telefoon, skype of mail.

Indien een kandidaat een nieuwe functie vindt tijdens het outplacementtraject dan kunnen de overgebleven gesprekken benut worden om de instroom in de nieuwe functie te ondersteunen.

  • Arbeidsmarktoriëntatie/Testen

Voor een goede profielanalyse en arbeidsmarktverkenning kan het nuttig zijn dat de kandidaat enkele testen doet. De coach en kandidaat overleggen welke testen de kandidaat maakt. De coach bespreekt de resultaten met de kandidaat en vertaalt deze in een advies voor een passend beroepsvervolg dat aansluit op de huidige arbeidsmarkt.

  • Netwerkvaardigheden/Social Media.

In het traject komt het trainen, versterken en de manier van benaderen van het eigen netwerk ruim aan de orde. Waar mogelijk kan de kandidaat de contacten van CareerSolution benutten.

Social media zijn inmiddels onmisbaar bij het solliciteren. Daarom is er speciale aandacht voor het gebruik van social media bij het netwerken en solliciteren. Wij ondersteunen de kandidaat bij het opzetten en updaten van zijn of haar profiel (LinkedIn) en we adviseren hoe social media verder kunnen worden ingezet om een vervolgstap te maken.

  • Training sollicitatievaardigheden/presentatie.

Het aanscherpen van de vaardigheden ten aanzien van het maken van een effectieve brief en cv. Voorafgaand aan het daadwerkelijke solliciteren is het analyseren van vacatures een belangrijk traject onderdeel om efficiënt, gericht en met meer kans op succes te solliciteren. Het oefenen van sollicitatiegesprekken door middel van mock interviews en het intensief behandelen van mogelijke sollicitatievragen.

  • Jobsearching

Ondersteuning bij het zoeken naar geschikte vacatures. Kandidaat krijgt toegang tot Jobdigger, een online applicatie waarmee gericht vacatures gevonden kunnen worden. Jobdigger beschikt over meer dan 200.000 actuele vacatures waaronder vacatures die niet op de reguliere vacaturesites te vinden zijn. Tevens kunnen kandidaten via Jobdigger relevante arbeidsmarkt data genereren.

  • Workshops

Periodiek organiseert CareerSolution groepsbijeenkomsten waarbij ook de interactie met andere deelnemers een belangrijke rol speelt. Tijdens deze bijeenkomsten staat steeds een thema centraal. Thema’s die aan de orde komen zijn: netwerken, communicatie, effectief solliciteren.

Indien het niet mogelijk is om een groepsbijeenkomst te organiseren dan zal de thematiek tijdens de individuele coaching aan de orde komen.

  • Online leerplatform

Voor het verbeteren of oriënteren van de positie op de arbeidsmarkt is ook het blijven leren van belang. Kandidaten krijgen daarom gedurende 6 maanden  toegang tot het online leerplatform van CareerSolution. Het CareerSolution leerplatform biedt toegang tot 500 diverse compacte trainingen/opleidingen en biedt leergangen die specifiek zijn samengesteld voor hoger opgeleide werkzoekenden. Kandidaten kunnen leermodules volgen op het gebied van communicatie, management skills, samenwerken, leiderschap, time management etc.

           

Als u belt naar

 085 885 143 staan wij u graag te woord en maken wij eventueel een afspraak voor een kennismaking op een van onze 14 locaties.


Alles wat je moet weten over een succesvol outplacement traject

Alles wat je moet weten over een succesvolle outplacement traject

Wanneer het tijd is om afscheid te nemen van een werknemer, is een effectief outplacement van cruciaal belang. Maar wat houdt een succesvolle outplacement eigenlijk in? In dit artikel duiken we dieper in op dit onderwerp en bieden we inzicht in de do's en don'ts van outplacement.

Een succesvolle outplacement traject begint met een zorgvuldige planning en voorbereiding. Het gaat niet alleen om het vinden van een nieuwe baan voor de werknemer, maar ook om het bieden van de nodige ondersteuning tijdens het transitieproces. Van het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan tot het aanbieden van loopbaanadvies en training, elke stap is belangrijk om de werknemer succesvol te begeleiden naar een nieuwe fase in hun carrière.

Tijdens dit proces is het cruciaal om empathie en respect te tonen voor de werknemer. Het gaat niet alleen om zakelijke beslissingen, maar ook om de belangen en gevoelens van de persoon in kwestie. Door een professionele en persoonlijke aanpak te combineren, kan een succesvol outplacement traject niet alleen de werknemer helpen bij het vinden van een nieuwe baan, maar ook hun vertrouwen en zelfverzekerdheid herstellen.

Dus, als je wilt weten hoe je een succesvolle outplacement kunt implementeren, lees dan verder en ontdek alle essentiële aspecten die je moet kennen.

Inleiding

Wanneer het tijd is om afscheid te nemen van een werknemer, is een effectief outplacement dus van cruciaal belang. Maar wat houdt een succesvol outplacement nu eigenlijk precies in? En wat zijn nu de do's en don'ts van outplacement?

Een succesvol outplacement begint met zorgvuldige planning en voorbereiding. Het gaat niet alleen om het vinden van een nieuwe baan voor de werknemer, maar ook om het bieden van de nodige ondersteuning tijdens het transitieproces. Van het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan tot het bieden van loopbaanadvies en training, elke stap is belangrijk om de werknemer succesvol te begeleiden naar een nieuwe fase in hun carrière.

Tijdens dit proces is het van cruciaal belang om empathie en respect te tonen voor de werknemer. Het gaat niet alleen om zakelijke beslissingen, maar ook om de belangen en gevoelens van de betreffende persoon. Door een professionele en persoonlijke aanpak te combineren, kan een succesvol outplacementproces niet alleen helpen om een nieuwe baan te vinden, maar ook het vertrouwen en zelfvertrouwen van de werknemer herstellen.

Dus, als je wilt weten hoe je een succesvol outplacement kunt implementeren, lees dan verder en ontdek alle essentiële aspecten die je moet weten.

De start van een outplacement traject

Het outplacement traject is een gestructureerde aanpak om werknemers te begeleiden bij het vinden van een nieuwe baan na ontslag of reorganisatie. Het is een belangrijk onderdeel van het personeelsbeleid van een organisatie en heeft zowel voordelen voor werknemers als werkgevers.

Voor werknemers biedt outplacement de mogelijkheid om professionele ondersteuning en begeleiding te krijgen bij het vinden van een nieuwe baan. Het kan een verwarrende en stressvolle tijd zijn, en het hebben van een outplacementprogramma kan de werknemer helpen om zich beter voor te bereiden op de arbeidsmarkt, hun vaardigheden bij te werken en nieuwe kansen te ontdekken.

Voor werkgevers biedt een succesvol outplacement traject verschillende voordelen. Ten eerste draagt het bij aan het imago van de organisatie. Door werknemers te helpen bij hun transitie naar een nieuwe baan, toont de werkgever zorg en betrokkenheid, wat de reputatie van het bedrijf kan versterken. Ten tweede kan outplacement helpen om juridische kwesties te voorkomen. Door werknemers te voorzien van de nodige ondersteuning en middelen, kan het bedrijf aantonen dat het zich aan de wettelijke verplichtingen houdt en de werknemersrechten respecteert.

Belangrijke elementen van een succesvol outplacement traject

Een succesvol outplacement traject omvat verschillende essentiële elementen die samenwerken om de werknemer effectief te begeleiden naar een nieuwe baan. Hieronder bespreken we enkele van deze belangrijke elementen:

Voorbereiden op het outplacement traject

Een goede voorbereiding is essentieel voor een succesvol outplacement traject. Dit omvat het opzetten van een duidelijk plan en het identificeren van de benodigde middelen en ondersteuning. Het is belangrijk om een team van professionals samen te stellen die ervaring hebben met outplacement en die de werknemer kunnen begeleiden tijdens het hele proces. Daarnaast is het belangrijk om de werknemer goed te informeren over wat ze kunnen verwachten en welke stappen er genomen zullen worden.

Emotionele ondersteuning bieden tijdens het outplacement traject

Ontslag kan een emotioneel uitdagende ervaring zijn voor werknemers, dus het is belangrijk om adequate emotionele ondersteuning te bieden tijdens het outplacement traject. Dit kan onder meer inhouden dat er ruimte is voor open communicatie, het aanbieden van individuele gesprekken met een coach of therapeut en het organiseren van groepssessies waar werknemers ervaringen kunnen delen en steun kunnen vinden bij elkaar.

Een op maat gemaakt loopbaanovergangsplan ontwikkelen

Elke werknemer is uniek en heeft verschillende behoeften en doelen. Daarom is het belangrijk om een op maat gemaakt loopbaanovergangsplan te ontwikkelen voor elke werknemer. Dit plan kan verschillende elementen bevatten, zoals het identificeren van hun sterke punten en vaardigheden, het opstellen van een carrièredoelstelling en het bepalen van mogelijke carrièrepaden. Het plan moet flexibel zijn en in staat zijn om aan te passen aan de veranderende behoeften en omstandigheden van de werknemer.

Ondersteuning en middelen bieden voor het zoeken naar een baan

Een belangrijk onderdeel van een succesvol outplacement traject is het bieden van ondersteuning en middelen voor het zoeken naar een nieuwe baan. Dit kan onder meer inhouden dat er training wordt gegeven over sollicitatietechnieken, het helpen bij het opstellen van een professioneel cv en het bieden van toegang tot vacaturesites en netwerkmogelijkheden. Het is ook belangrijk om de werknemer te begeleiden bij het ontwikkelen van een online aanwezigheid, zoals het optimaliseren van hun LinkedIn-profiel.

Netwerken en het opbouwen van professionele contacten

Een sterk netwerk kan van onschatbare waarde zijn bij het vinden van een nieuwe baan. Daarom is het belangrijk om de werknemer te begeleiden bij het opbouwen van professionele contacten en het uitbreiden van hun netwerk. Dit kan onder meer inhouden dat er netwerkevenementen worden georganiseerd, het aanbieden van coaching op het gebied van netwerken en het introduceren van de werknemer aan relevante contacten in het werkveld.

Het evalueren van het succes van het outplacement traject

Het is belangrijk om regelmatig het succes van het outplacement traject te evalueren om ervoor te zorgen dat het de gewenste resultaten oplevert. Dit kan onder meer inhouden dat er feedbacksessies worden gehouden met de werknemer, het bijhouden van de voortgang bij het zoeken naar een baan en het verzamelen van gegevens over de plaatsingspercentages van werknemers. Op basis van deze evaluaties kunnen eventuele aanpassingen worden gemaakt om het outplacementproces verder te verbeteren.

Conclusie 

Een succesvol outplacement traject is essentieel voor zowel werknemers als werkgevers. Het biedt werknemers de nodige ondersteuning en begeleiding bij het vinden van een nieuwe baan na ontslag of reorganisatie. Voor werkgevers kan een succesvol outplacementproces bijdragen aan het imago van het bedrijf en het voorkomen van juridische kwesties.

Om een succesvol outplacement traject te implementeren, is het belangrijk om zorgvuldige planning en voorbereiding te doen. Het bieden van emotionele ondersteuning, het ontwikkelen van een op maat gemaakt loopbaanovergangsplan, het bieden van ondersteuning en middelen voor het zoeken naar een baan, het opbouwen van professionele contacten en het evalueren van het succes van het proces zijn allemaal belangrijke elementen.

Door een professionele en persoonlijke aanpak te combineren, kan een outplacement traject niet alleen helpen bij het vinden van een nieuwe baan, maar ook het vertrouwen en zelfvertrouwen van de werknemer herstellen. Het is een investering in de toekomst van de werknemer en het bedrijf.


CareerSolution

Bel ons voor een afspraak.

Enter your text here...