Outplacement Wat is het? En wat is het voordeel?

Wat is outplacement en wat is het voordeel?

Outplacement is een vorm van loopbaanbegeleiding die bedrijven aanbieden aan werknemers die hun baan verliezen. Outplacement houdt in dat het bedrijf een loopbaanprofessional inhuurt om de ex-werknemer te helpen bij het vinden van een nieuwe baan. De diensten die worden aangeboden variëren van het helpen bij het schrijven van een CV en sollicitatiebrieven tot het bieden van professionele coaching en het helpen bij het vinden van een nieuwe baan in dezelfde of een andere sector. Outplacement is een effectieve manier om werknemers te helpen bij het vinden van een nieuwe baan. Het biedt werknemers een kans om hun vaardigheden en kwaliteiten te verbeteren, wat hen helpt bij het vinden van een betere baan. Outplacement helpt ook bedrijven om de afscheidnemende medewerkers een goede loopbaan te geven, wat de bedrijfsbeoordeling positief beïnvloedt. Outplacement is niet alleen voor werknemers die hun baan verliezen. Het kan ook worden gebruikt door werknemers die op zoek zijn naar een carrièreswitch of gewoon op zoek zijn naar meer uitdagingen in hun carrière. Outplacement biedt een unieke kans om loopbaanadvies te krijgen van professionals die de beste strategieën kennen om je carrière naar het volgende niveau te tillen.

Ontslag trajecten zijn stressvolle situaties voor zowel werknemers als werkgevers, maar outplacement, een loopbaanbegeleidingsdienst die vertrekkende werknemers helpt een nieuwe baan te vinden, kan de overgang vergemakkelijken. Bedrijven die het aanbieden, merken mogelijk ook dat het hun reputatie verbetert en de kosten van werkloosheidsaanvragen verlaagt.

Outplacement - Wat is het?

Wat is outplacement? Een uitgebreide uitleg:

Outplacement is een door de werkgever gesponsord voordeel dat doorgaans wordt verstrekt als onderdeel van een ontslagvergoeding om ontslagen en ontslagen werknemers te helpen door te stromen naar een andere baan of carrière. De diensten zijn gericht op het verbeteren van de vaardigheden die nodig zijn voor een nieuwe baan, zoals het schrijven van cv’s en sollicitatiebrieven, navigeren op vacaturesites, sollicitatiegesprekken voeren, netwerken en onderhandelen over salarissen.

Hoe werkt outplacement?

Hoewel outplacement intern kan worden verzorgd, is het gebruikelijker dat bedrijven samenwerken met een derde partij die gespecialiseerd is in jobcoaching en loopbaanbegeleiding. Voormalige werknemers die gebruik maken van het programma kunnen een-op-een contact hebben met hun coach, als onderdeel van een groep, persoonlijk, online of telefonisch. De specifieke regeling hangt meestal af van de omvang van het programma.

Wat kost outplacement?

Outplacementkosten variëren op basis van het aantal ingeschreven werknemers en de soorten geleverde diensten, wat betekent dat er meestal een optie is voor elk budget. Hoogwaardige programma’s kunnen persoonlijk en één-op-één zijn, terwijl de lagere programma’s meestal online of in groepsverband zijn. De prijzen worden over het algemeen ook per werknemer vastgesteld, ongeacht hoe lang iemand erover doet om een baan te vinden.

Welke diensten vallen niet onder outplacement?

Outplacement coaches zijn experts in het helpen van mensen bij het verbeteren van hun persoonlijke merk, maar ze zijn geen recruiters. Ze bemannen geen functies rechtstreeks, zoeken geen vacatures en solliciteren er niet namens iemand anders op.

Outplacement en modern zoeken naar werk

In het verleden werden outplacementdiensten aangeboden op een fysieke locatie, zodat personen die geen toegang hadden tot een persoonlijke telefoon of computer, gemakkelijk aan hun cv konden werken en konden solliciteren. Technologische vooruitgang heeft dat bedrijfsmodel echter grotendeels achterhaald gemaakt. Terwijl coaching tegenwoordig soms nog steeds persoonlijk beschikbaar is, wordt een groot deel van outplacement op afstand uitgevoerd via online instructie, videoconferenties en sms.

Het juiste outplacement bureau kiezen voor uw bedrijf
Ga sneller naar je volgende baan met hulp van CareerSolution Outplacement.

CareerSolution Outplacement

Kom meer te weten
Wat zijn de voordelen van het aanbieden van outplacement?
Omdat het geld wordt besteed aan personen die de organisatie verlaten, lijkt outplacement misschien een onnodige uitgave. Outplacementtrajecten zijn echter vaak net zo voordelig voor werkgevers als voor werknemers en zijn de extra investering waard. Bedrijven die ze aanbieden, kunnen mogelijk:

Reputatie hoog houden

Outplacementprogramma’s geven de boodschap af dat een werkgever om zijn mensen geeft en kunnen negatieve feedback verminderen wanneer ontslagen worden aangekondigd. Bedrijven die gunstig worden beoordeeld door het publiek, hebben doorgaans ook een betere kans om in de toekomst talent aan te trekken.
Risico verkleinen
Werknemers voelen zich vaak boos of gefrustreerd wanneer ze worden ontslagen of ontslagen. Maar als ze weten dat hun voormalige werkgever hen gaat helpen bij het vinden van een andere baan, kan dit de kans op geweld op de werkvloer of een onrechtmatige beëindigingsprocedure verkleinen.
Stimuleer het moreel van de werknemers
Een belangrijk onderdeel van outplacement is communicatie. Werkgevers die duidelijk uitleggen dat loopbaanbegeleidingsdiensten beschikbaar zijn gesteld aan werknemers die zijn ontslagen, kunnen de angst onder de overgebleven werknemers helpen verminderen en hen betrokken houden.
Verlaag de werkloosheidskosten
Hoe sneller oud-werknemers een nieuwe baan vinden, hoe minder zij een WW-uitkering nodig hebben. Bedrijven die hun aantal claims per jaar verminderen, komen mogelijk in aanmerking voor lagere werkloosheidsverzekeringen.
Mogelijke nadelen van outplacement
Mensen kunnen concurreren met collega’s in hun outplacementprogramma voor dezelfde banen. Als de dienst gebruikmaakt van standaard cv-sjablonen en groepscoaching in plaats van individuele instructie op maat, kan het voor individuen moeilijk zijn om zich te onderscheiden op de arbeidsmarkt. Bovendien vinden sommige professionals met uitgebreide ervaring alles behalve gepersonaliseerde outplacement nutteloos.

Wat zijn outplacement diensten voor werkgevers?

Outplacement is niet altijd alleen ontworpen met ex-werknemers in gedachten. Adviesdiensten kunnen ook beschikbaar zijn voor werkgevers en HR-professionals. Sommige outplacementaanbieders helpen bij het opstellen van inkrimpingsstrategieën, het communiceren van ontslagen aan het personeel en het implementeren van ondersteunende maatregelen om behouden werknemers productief te houden.

Hoe kies je een outplacement aanbieder?

Met merkreputatie en werknemersrelaties op het spel, is niet zomaar een outplacementdienst voldoende. Een grondige evaluatie van providers volgt over het algemeen deze stappen:

Zoek naar gepersonaliseerde ervaringen
Oplossingen die zijn toegesneden op de manier waarop medewerkers het liefst werken – fysiek, virtueel, etc. – leveren meestal het beste resultaat op. Kijk ook naar de specialisatie van een outplacement bureau. Bent u bijvoorbeeld werkzaam in het onderwijs. Kies dan een outplacement bureau dat gespecialiseerd is in het onderwijs.