Werkloosheid daalt in langzamer tempo

De werkloosheid is in september 2010 voor de zevende maand op rij gedaald. Wel verloopt de daling langzamer dan gemiddeld in de voorgaande maanden. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft gepubliceerd.
Er zaten in september, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, 412.000 mensen thuis zonder werk, iets meer dan 5 procent van de beroepsbevolking. Begin dit jaar bereikte de Nederlandse werkloosheid een piek van ruim 6 procent, om vervolgens gestaag te dalen.

Het tempo van de daling is wel vertraagd in september. In vergelijking met augustus nam het aantal werklozen af met tweeduizend. Gemiddeld daalde de werkloosheid het afgelopen halfjaar met gemiddeld zesduizend personen per maand.

Onder jongeren steeg het aantal werkzoekenden, net als in de voorgaande twee maanden. In september steeg hun aantal met 1,5 procent tot 42 duizend jonge werkzoekenden.

Er zijn nu minder mannen werkloos dan een jaar geleden. Het aantal werkloze vrouwen is wel een stuk hoger dan een jaar geleden.

Op het aantal outplacementtrajecten heeft de bovenstaande ontwikkeling nog geen effect. Outplacement heeft zo blijkt uit recent onderzoek een positief effect voor degene die een outplacement traject gevolgd hebben. Welke gevolgen dit heeft voor de totale werkloosheid is helaas niet te meten.

De meeste mensen die werkloos worden zijn vaak ontslagen als gevolg van boventalligheid. Gelukkig wordt er vaak outplacement ingezet.

Deze website maakt gebruik van functionele en statistieken cookies voor het optimaal functioneren van deze site. Door gebruik te maken van deze website, stemt u hiermee in.